Містика в районному масштабі.

вкл. . Опубліковано в Блог makariv.com.ua

Рейтинг користувача:  / 2
ГіршийКращий 

Людина двадцять першого століття знайома з високими технологіями, запуска у космос супутники, готується освоїти Марс. Здається для упереджень та марновірству не залишилось місця в нашому шаленому житті. Але ні, якраз зараз людина повертається до середньовічних вірувань, прислужаться до містичних легенд, захоплюється гороскопами. Це діло кожної людини, як будувати свій духовний світ, а ми не «руйнівники міфів». Навпаки наше невелике дослідження повинно ознайомити людей з прадавніми міфічними віруваннями нашого народу.

Домовик

Данна міфічна істота – це продукт уявлень українців про захисників домашнього вогнища, сім’ї, хатнього вогню, печі. Їх ще називали: Господар, Домовий, Дід, Хазяїн, Дедо та ін. Деякі міфи говорять про духа оселі, як про сили добра, інші наділяють їх нечистим елементом. Іноді домовиків асоціюють з душами померлих родичів, які хвилюються за членів своєї сім’ї. Хазяїн може покинути своє обійстя тільки з дуже серйозних причин: коли в домі одні сварки, якщо люди вночі не сплять, а працюють ( це на замітку тим хто любить вночі свердлить електричною дрилю). Тоді будинок стає місцем скупчень всіляких негативних нематеріальних суб’єктів. Приходять тяжкі часи в дім. Діда можна побачити, при запаленій страсній свічці. Показується він рідка, більше його можуть бачити діти, коли вони часто задивляються на стіни, можливо там сидить Домовик і грається з малим. Якого кольору Господар, такі повинні бути і хатні тварини. Вигляд він має різний: волохатий дід, клубок, хлопчик, кіт, пташка та ін. Живе він в печі або в якомусь теплому місці.

 

Капості, бешкети Господаря

Якщо розізлити хатнього духа він може:

  • Відкривати вікна або двері в різних приміщеннях, тупотіти на горищі, підвалі.

  • Може душити людей уві сні. Або кидати посуд.
  • Також страхає малолітніх дітей.
  • Коням заплітає гриви «чортовим вузлом». Вночі їздить верхи по стайні. Йому може просто не сподобатись якась домашня тварина, тоді він її знищить. Щоб віднадити Господаря від наруги над тваринами в стайню заводили цапа або підвішували ворон чи сорок.
  • Якщо відчуває велику неповагу може спалити житло.
  • Скидає людей вночі з ліжка.
  • Ламає речі, все руйнує.

Що є причиною такої поведінки: сварки, лінощі, зрада, брехня, балакучість. Не зліть його і в хаті буде мир, злагода!

 

Добрі вчинки Діда

Домовик може творити добро, допомагати в господарстві, якщо його шанувати, коли в родині злагода:

  • Допомагає мити посуд, замітає, все лагодить та ін.

  • Колихає немовлят.
  • Заготовляє дрова.
  • Улюбленому коневі підкладає сіно. Дивиться за худобою.
  • Будить господарів при пожежі або при нападі бандитів.

Домового можна задобрити, 10 лютого його день. В ніч з 9 на 10 залиште йому вечерю, щось солоденьке: кашу, пиріг, цукерки, молоко, але ніколи в цей день не залишайте солі на столі, він не терпить її (краще приймати сіль зі столу на ніч в будь-яку ніч). Не провокуйте, живіть відкрито і завжди буде лад!

 

Додаткові відомості

Якщо Хазяїна залишити на самоті, а самім покинути житло, він лютує. Може покалічити будь-яку людину, що зайшла в будинок просто так. Горе тим хто прийшов в покинуте приміщення розпивати спиртні напої або грабувати його. Послухайте, як після третьої години ночі в Макарові, в колишній стоматології, грюкає невідома субстанція. Навіть приязна Фора напроти не веселить це створіння. Для непроханих гостей він кара, але якщо нові люди приїхали жити в приміщення, Дедо про це дізнається і завжди допоможе в налагодженні побуту.