Містика в районному масштабі 4. Мавка-лоскотниця

вкл. . Опубліковано в Блог makariv.com.ua

Рейтинг користувача:  / 0
ГіршийКращий 

Мабуть у кожного з нас був старенький прадідусь або прабабуся, які частенько розказували чудернацькі «страшилкі» про вовкулак, відьом, домовиків та інших міфічних істот.

Мавка

Сьогодні поговоримо про таку фантастичну істоту як мавка (повітруля, бісиця, нявка). За повір’ям, мавками ставали померлі не хрещеними, народжені неживими, вбиті матерями маленькі діти, або які померли на тижні після Трійці чи на Русалченій неділі. Існувала думка, що це душі дітей, які вкрали нечисті сили. Нявку можна врятувати — похрестити її, тоді вона стане ангелом.

Головні риси цієї істоти:

  • блискучі очі;
  • довге лляне, квітчасте волосся;
  • надзвичайно гарне кругле обличчя з блідою шкірою;
  • моторошно-вражаюча краса;
  • хлопчики-мавки з рудим коротким курчавим волоссям;
  • на спині у них було видно внутрішню частину тіла, нутрощі, шкіри не було;
  • силуети нявки не відкидали тіні; а відбиток ніг завжди дитячий;
  • найстрашніший ворог лісової царівни — кумедне створіння Чугайстер.

Основним місцезнаходженням мавок вважається ліс. Частенько, блукаючи лісом можна натикнутись на широкі галявини, де буйно стелиться соковита висока трава. По народним переказам, саме в таких місцях мавки проводили свої так звані ігрища, чудернацькі танці, хороводи, босоніж під молодим місяцем. У чистий четвер можуть  перетворюватись у звичайних людей, без будь-яких міфічних відхилень.

Окрім лісів, ці створіння живуть в полях, дуже люблять квітучі луки і викочуватись у житі. Могли оселятись у гірських печерах, плести віночки, гойдатись на гілках високих дерев. Навесні, біля своїх кам’яних домівок вони висаджували прекрасні квіти. Будете в Карпатах, якщо побачите біля гірського проходу тисячі різнобарвних квітів, знайте — там неодмінно мешкає мавка. Люблять вони місцину, яка прилягає до річок і боліт, мабуть через те, що товаришує з водяною русалкою.

Мавки з’являлись на польових або лісових перехрестях, на дорозі гарних молодих хлопців: жартували, бешкетували, збивали з шляху, топили в болоті, заводили в безвість, заманювали в кущі та лоскотали до нестями. Якщо незнайома дівчина починає загравати з хлопцем в лісі, варто задуматись, можливо вона хоче провести з ним якийсь магічний ритуал. А ще, вони могли приходити до молодих жінок або дітей, висмоктати силу через груди. Таким чином, кажуть, вони хотіли помститись за свою ранню загибель. Говорили, що бісицю можна було виловити і одружитись на ній. Але такі шлюби, зазвичай, були приречені.

Щоб не попасти під чари цих заворожуючих полювальниць, збираючись до лісу, не забутьте покласти до кишені часничину, головку цибулі, стеблину полину. Або треба було одягнуть сорочку навиворіт. Лісова русалка може попросити гребінця, щоб розчесати своє волосся. Якщо він найдеться в перехожого — вона його відпустить.

Нявка в український літературі

В Українській літературі про мавок згадували: М. Коцюбинський, Леся Українка, О. Пчілка, Є. Гребінка, І. Котляревський, І. Франко. Письменники наділяли міфічну постать абсолютно людськими рисами. Іноді спробуйте читати класиків, їхні твори несуть багато корисної інформації.

Вважалось, що ці створіння з’являлись з приходом весни, коли все навкруги вкривалось зеленню і квітами. Тому зараз треба бути дуже обережним. В нашому районі багато людей ходить за грибами і не звертає уваги на маленькі сліди босої дитячої ніжки. Особливо часто такий відбиток можна побачити біля невеличких сосонок, на піску. Остерігатися потрібно статним легеням, якщо нявочка захоче «заворожити» хлопа, він навіть не буде пам’ятати про маніпуляції своєї лісової знайомої.