Містика в районному масштабі 2. Поліська відьма

вкл. . Опубліковано в Блог makariv.com.ua

Рейтинг користувача:  / 0
ГіршийКращий 

В український міфології відьма займає серйозне місце. Міфів і легенд, що стосується даного персонажа, дуже багато. Літератори, класики дуже часто звертались до образу відьми. Для України більш характерні згадки про темну чарівницю в жіночий подобі. Хоча є багато згадок про відьмаків теж.

Відьма

Основний мессидж, який несе нам стародавня демонологія про відьом – це людина, що перейшла на темну сторону. Вона володіє магічними і, як би зараз сказали, екстрасенсорними здібностями. Такі жінки можуть бути з вродженим хистом або набутим від представниці темної сторони. Навчені набагато зліші й небезпечніші, вони з власної ініціативи вибрали сторону. Очікувати від них хорошого – марно. Фурія не має нічого спільного з знахаркою або чарівницею, бо ці категорії роблять тільки добрі справи. З стародавніх описів можна виділити деякі характеристики даної особи:

·         Вміє літати на мітлі, інших предметах, робить це голою. Колись один мисливець вистрілив в темну хмару, а звідти випала, мертва, гола жінка.

·         Відьма має хвостик (але тільки народжена). Побачити його можна тільки тоді, коли «мадам» спить. Чоловікам на пораду: уважніше придивіться до своєї другої половини, але тільки, коли вона спить. Вдень вона може бути прекрасною царівною, а вночі страшним монстром.

·         Дуже глибоко посаджені очі, як правило вони чорні. Відьма ніколи не дивиться на сонце.

·         Відьма народжується, якщо на Святий Вечір господиня, яка вагітна, готує вечерю і вуглинка з печі або жар з іншого об’єкта необережно потрапить до страви. А потім вона його з’їсть.

·         Також вона може з’явитися на світ в родині, в якій було сім дівчаток підряд.

·         Вночі виходять надвір в білій одежі з розпущеним волоссям (навчені). За повір’ям, вони викликали непогоду, а самі доїли чужих корів, бо під час бурі ніхто не піде надвір. Забирають врожай.

·         Вони вміють здоювати різних тварин: жаб, ящірок, змій.

·         А якщо серед літа град чи сніг – працює відьма. Також викликає посуху, повінь та ін.

·         Надсилають хвороби і роблять всілякі магічні капості.

·         Викрадають дітей, надсилають на них дання очима.

·         Зваблюють чоловіків, особливо одружених.

·         Можуть перетворюватись на тварин, та неживі предмети.

·         Не тоне в воді. Колись таким чином жінки на Україні доводили своє «алібі».

Найнебезпечнішим часом для того, щоб зустріти таку жінку є ніч перед: Різдвом, Паскою, Купалою. В ніч на Івана Купала проходить з’їзд «партії жінок за темні справи». Місцем масових зборів стає Лиса гора в Києві. Сюди злітаються активісти з усієї України, є й закордонні гості. Час проведення – до перших півнів.

Інструкція, як відкараскатись від злої фурії:

·         Для них страшний пес-ярчук. Це дуже малочисельна порода. Її можна отримати з 9-того покоління, від 9-ї сучки, яка народила в травні. Відьма захоче їх знищить. Їх треба сховати, накритиосиковою бороною з дев’ятьма зубами. 9й залить воском. Поки будуть малі, будуть в постійній небезпеці, потім в небезпеці буде «мадемуазель». Такий пес найефективніша зброя проти відьом.

·         Не любить вона рослини – плакучої верби, кропиви.

·         Собаки не гавкають на них, крім ярчуків. Ви навіть можете не здогадуватись, що ваш пес ярчук.

·         У Святий Вечір можна обсипати домівку маком. Відьма має погану звичку збирати мак. Тому буде постійно заклопотана роботою.

·         Споглядати її можна через діру в деревині, з якої сам випав сучок.

·         Якщо бажаєте її впіймати, забийте цвяхи в стіну, де падає тінь від неї.

·         ЇЇ можна позлити, але не рекомендую. Хлопець повинен надіти шапку назад, та скрутить дулі, одну в кишені, інша за пазухою. Розізлить її це сильно. Але запам’ятає вона вас теж назавжди.

·         Щоб побачити її треба всунути в піч молоко на сковороді, вкинувши заздалегідь три рази по дев'ять голок. О їй заболить сильно. Неодмінно прийде до вас по якийсь причині.

·         Їх часто можна побачити, коли вони збирають зілля чи щось інше для своїх ритуалів.

Часто літом їх можна спостерігати, між Наливайківкою та Ніжиловичами, Макаровом і Маковищем, на «Обидній дорозі». Ходить собі бабуська з чорним котиком о четвертій ранку. На вас вона навіть не подивиться.