Що робить, щоб ловить

вкл. . Опубліковано в Блог makariv.com.ua

Рейтинг користувача:  / 0
ГіршийКращий 

Є одна, найголовніша проблема,чому у людей не клює на різних водоймах України – це браконьєрство, а вже потім інші зовнішні фактори. Читаю книгу Володимира Голобуцького, де він подає дані про Україну 16-17 ст. « В Дніпрі водилось безліч риби: білуга, осетер, севрюга, сом, сула, щука, лящ, окунь, тараня. У гирлі Орелі за один раз мережею витягували до двох тисяч різних рибин…» Тепер, давайте зробимо висновки, на скільки в річках і ставках чисельно зменшилась кількість риби. Скільки видів знищено.

Сьогодні,якщо в якомусь озері з’явився карась більше долоні, слід очікувати якогось «квадратноголового», який примандрує на водойму з сіткою. І це ще пів біди. Є такі «худобини», які застосують весь спектр сучасних наукових технологій. Крокують на об’єкт з електровудками.

Можливо у таких людей просто проблеми з психікою, тоді проти них можна застосувати методи психіатрії початку двадцятого століття- лікування електричним розрядом. Одне питання мене цікавить - навіщо така рибалка? Хіба не краще взяти вудку чи спінінг, закинути їх. Поседіти на природі, зустріти світанок, чи побачити захід сонця. А хіба не краще тягнути рибу з води, відчути як натягується ліска, чи тріщить котушка. Коли тягнеш рибину, тим паче її витягуєш, завжди пронизує буря емоцій. Мабуть ті люди цього не розуміють. А може вони голодують і займаються таким промислом? Я не знаю,скільки коштує сітка, але мабуть вистачить щоб купити кг. карасів за сорок гривень. Єдине пояснення цього – люди люблять «шару» і не зупиняться в своїх заздренних прагненнях ніколи. Такій людині нема різниці, яку спадщину вона залишить нащадкам. І тут не в розумінні матеріальних благ. Можливо його діти захочуть половити на Здвижу, а там «ніц-нічого» нема. Або його внуки забажають подихати свіжим повітрям, а не можна, вдягай респіратор, бо комусь було вигідніше використовувати атомну енергетику, а не природні джерела. Поняття,можливо,різні, але й ідентичні, в розумінні того, що нищити починають менші категорії, потім йдуть по наростаючій, руйнують – все.

Для любителів легкої поживи,хочу зазначити кілька штрафних санкцій, які застосовуються в нашій державі. Це можуть буть грошові штрафи, які різняться від 34 до 6800 гр., позбавлення волі до трьох років. Ну звичайно, конфіскаціяулову, засобів браконьєрства, транспортних засобів. Покарання не дуже «скажені», але якщо їх періодично застосовувати,бажання спустошувати зникне. Є,звичайно,виключення з правил. Вмене є знайомий, який ставить ятір, потім всю рибу звідти витрушує в інші водойми, які потребують зариблення. Можливо, для таких справ, такий засіб потрібен. А в інших випадках, потрібно застосовувати всі «методи сучасної педагогіки».

В 90х в у нас в Здвижу можна було зустріти минька, на озерах ловити лина (наприклад, біля колгоспу в Макарові). На болотах району водилось багато в’юнів, карасів «на долоню» і більше, то для них був звичайний розмір (наприклад, в Грузькому – Князьке, Фасовій – Гниле, Мар’янівці – Карасьове, Ситняках – Топило…). Правильнийпідхід до вирішення проблеми зможе кардинально змінити стан!