Незабуті місця

вкл. . Опубліковано в Блог makariv.com.ua

Рейтинг користувача:  / 1
ГіршийКращий 

Кожна область України, чи то район, місто, село має свої історичні місця. В часи комп’ютерних технологій ми швидко можемо дізнатися про найвідоміші пам’ятки архітектури, чи місця великих зрушень. Але є місцина, про яку не прочитаєш в підручниках, чи інтернеті. Місця народних сакральних легенд, можливо сивої давнини або сучасності. Та назви цих територій відомі тільки місцевим або тим, хто часто відвідує даний регіон. Наприклад: «Паскот» – в Одесі, чи «Подусовка» в Чернігові. В нашому районі таких місцевостей теж багато. Наприклад візьмем Макарів:

  • «Зарічка» – територія за р. Здвиж в сторону Фасівочки. В радянський період «робітнича слобідка». Найбільшою пам’яткою тоді тут була «Пельменная», біля «Хлібзаводу». Робітничий люд часто в ній, стоячи, смакував пельмені та «портвейн». Зараз включає в себе і «Чорнобильський посьолок», маленьке містечко, яке займає величезну територію.
  • «Центр» – місце, де в районі знаходяться всі державні установи. І цим все сказано. Фонтани – все виблискує, майорить, красота.
  • «Хреновка» – вул. Шевченка…Цікава назва. Ніхто не задумувався чого? Можливо у приватному секторі, на городах, було дуже багато цієї рослини!
  • «Льонзавод» («Льонзік» :-)– ну звичайно назва місцини співпадає з підприємством, яке тут було. Регіон славиться в містечку своєю веселою вдачею. Особливо «потішно» було тут в 90х. Це зрозуміло, бо недалеко ліс з прекрасною природою, озеро – «Золоте» («Голубе» було вже пізніше). «Карти» з великою кількістю грибів. Всі ці фактори впливали на те, що місцеве населення тягнулось до веселощів різного роду.
  • «Панчик» – ну це найвизначніша територія в Макарові. Так пестливо жителі називають древній «Панський парк». В ньому знаходиться «Літня дискотека», гойдалки, недалеко стадіон, а на горбу – «П’ятачок». Де можна побачити руїни стародавньої фортеці, музей і звичайно – БТІ. Скільки в цьому парку пережито приємних відчуттів. Мабуть для кожного жителя він став центром всесвіту в період молодості.
  • «Автопарк» – ще одна місцевість, яка перейняла назву від тутешнього підприємства. Раніше тут знаходилась єдина «Ветаптека» в регіоні. Тому за кількістю відвідувачів «Автопарк» був не менш жвавий чим «Центральний базар».
  • «Довга вулиця» – Червоноармійська. Ну вона реально довга.
  • «Маска» – водно-річковий масив, відомий абсолютно кожному місцевому, хто хоч раз держав вудку в руках. Це не Дніпровські пороги, але для будь-якого європейця, якщо його відвести туди, це буде трьохкратне «Вау!». Але не залишайте його там самого, бо буде дзвонить 911, а там не завжди є покриття.

А згадаймо «Елену», «Зустріч», базар біля Будинку Піонерів, «залізний магазин», там, де зараз м’ясний ринок в центрі. В кінці 80х товару там було трохи менше, ніж зараз. На прилавках стабільно були цвяхи. Чомусь дуже багато «соткі». Ресторан «Здвиж», а навпроти газетний кіоск. Дві найбільш протирічливі структури. В ресторані відпочивали більш тілесно. А навпроти всі, хто жадав духовної поживи, купували всіляку періодику. Але, разом з іронією, ми пам’ятаємо і любимо ці місця!