Випалювання сухої трави може призвести до великої біди!

вкл. .

З настанням весняного періоду почастішали випадки пожеж, спричинені спалюванням сухої трави. Громадяни продовжують помилково вважати, що цим додають родючості грунту, поліпшать трави на покосах. Проте шкода від спалювання листя й сухої трави величезна та дуже небезпечна. Одна тонна рослинних залишків у повітря виділяє більше 9 кг мікро-часточок диму: пил, окис азоту, вуглекислий газ, важкі метали й т. д. У тліючому листі виділяється бензопрен, що може викликати онкологічні захворювання, діоксини - одні з найбільш отруйних для людини речовин.
 
Особливо дістається від весняних паліїв мурахам, які харчуються шкідливими гусеницями. Багато гине в полум'яному вихорі джмелів, бджіл та інших запилювачів квітів. Без них врожай трав погіршується з року в рік. Вогонь нищить насіння цінних рослин, особливо лікарських, призводить до зміни видового складу трав і покіс перетворюється на плантацію грубого бур'яну.
Щоб запобігти цьому лихові, кожен має усвідомити небезпеку спалення сухої трави на своєму подвір'ї. Краще створити компостні ями, куди скласти торішні відходи. Тим, хто збирається до лісу на відпочинок, у жодному випадку не можна залишати багаття без нагляду, не розпалювати його на торф'яних грунтах, у хвойних лісах! Навколо вогнища повинна бути обкопана ділянка діаметром не менше одного метра, а воно саме знаходитися не ближче десяти метрів від кущів або дерев. Невдовзі рятувальники МНС у районі здійснять численні рейди, щоб перевірити стан пожежної безпеки місць відпочинку, а також роз'яснять громадянам необхідність дотримання елементарних протипожежних правил.
Стаття 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за самовільне спалювання рослинності або її залишків, опалого листя у парках, скверах, інших зелених насадженнях без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу. Штраф за спалення для простих громадян становить від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а для посадових осіб - від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів.