Бліц - інтерв'ю

вкл. .

Указ Президента України Віктора Ющенка про розпуск Верховної Ради п'ятого скликання таки став повною несподіванкою. Навіть для тих, хто його добивався всіма можливими й неможливими засобами. Як рядові виборці ставляться до дострокових виборів вирішили поцікавитися на вулицях Макарова
Володимир БІЛИЙ  -працівник ТОВ:
- Нові вибори на часі. Це, на мою думку, єдино вірний шлях розв'язання політичної кризи в державі, яка поглиблюється через протистояння гілок влади. Впевнений, Президентові нелегко було прийняти таке рішення. Але політична криза призведе до економічного спаду. Тож потрібно покласти їй край. І Президент України зробив рішучий крок. Думки з приводу цього, звичайно, неоднозначні. Але, вважаю, політична нестабільність у державі на руку можновладцям, які не можуть домовитися за столом переговорів, і аж ніяк не на користь пересічним громадянам. Скажу за селян. У цю весняну пору повним ходом повинні проводитися посівні роботи. В нашому селі Липівка не так давно засівали майже до двох тисяч гектарів, сьогодні поля гуляють. Спитайте, чому? Нинішня політика держави не на підтримку хліборобів. За сільськогосподарську продукцію, затрати на її вирощування обіцяна компенсація сповна не виплачується. З-за кордону везуть нам молоко, м'ясо. І це в Україну, яка має найродючіші землі! Не знаю, як хто, а я за нові вибори і не втрачаю надію на краще майбутнє України.
 Костянтин ДОВНИЧ -пенсіонер:
- Пригадуєте, як торгували на базарі батько з сином. Глава сім'ї' каже своєму чаду, що він буде відпускати товар, а той віддаватиме покупцям здачу. Через певний період син гукає батькові: „Годі, тату, торгувати, бо немає уже чим здачу давати. "Пригадав я цей анекдот не випадково, а допомогли події, які відбуваються у нашій суверенній державі останнім часом. Ініціатори проведення дострокових виборів депутатів Верховної Ради запевняють, що вони обійдуться дешево, а хто їх фінансуватиме? Переконують, що не за кошти громадян. Не вірю. А за чиї? Інвесторів? Чи ще когось?
У 2004 році з першого разу ми не обрали Президента, а Верховну Раду з великими потугами. Щоб провести нові вибори, щоб укластися у визначені терміни, доводиться бігти, як мовиться, галопом по Європі.
Може і вдасться ініціаторам провести задумані вибори. А де впевненість у тому, що не знайдуться бажаючі проведення ще третіх, четвертих? То чи не краще прислухатися до слів сина, трохи їх перефразувавши: годі уже вибирати, бо не підуть люди через ваші примхи голосувати.

Олексій ЦИБЕНКО - робітник:
- При формуванні анти-кризової коаліції у липні 2006 року були випадки поповнення її складу на засадах індивідуального або групового членства. Згоден з тим, що перебіжчиків, а точніше зрадників ідей однопартійців треба притягувати до відповідальності. Вони заслуговують на суворе покарання аж до виключення їх із рядів партій та виведення із списків депутатів. Я за це обома руками. Проте я проти виборів, лише за партійними списками. Завдяки голосуванню за партії у депутатський корпус пролізли далекі від проблем народу партійні висуванці, які і захищають лише свої інтереси. Люди це розуміють, але нічого не можуть зробити, щоб їх відкликати з депутатського корпусу.

Олександр КАУРАЙНЕН - Заслужений тренер України:
-    Я проти дострокових виборів тому, що вони не змінять політичну ситуацію в країні, а, навпаки, загострять її. Існує загроза розподілу країни на два ворогуючих табори. Нові вибори - це економічному плані бездарна витрата грошей, які потрібні на розвиток соціальноїсфери в Україні. Я проти виборів ще й тому, що вони знову пройдуть за партійними списками і ніякої користі непринесуть українському народу.

Василь ЛЯШЕНКО -службовець:
-    Україна знову вступилав політичну нестабільність,а це не красить ні уряд, ні Президента, ні суспільство вцілому. Дуже прикро, що три гілки влади не знайдуть порозуміння між собою. Не можу погодитися із діями парламенту, коли депутати переходять від опозиції до коаліції і таким чином штучно створюють більшість. Верховна Рада і уряд не прислухаються до думки Президента, а навпаки, добившись незаконної більшості, хочуть оголосити імпічмент Президенту. Особисто я проти виборів депутатів за партійними списками, оскільки ця система себе не виправдала і привела до ситуації, яка нині склалася.
Не погоджуюся із думкою різко налаштованого лідера комуністів П. Симоненка, який закликає не мати Президента в Україні. То чому ж він сам хотів стати Президентом, та щоразу його народ не обирав. Невже він і досі не розуміє, що Компартія не має підтримки українського народу. Мало того, В. Янукович заявив, що, добившись в парламенті більшості, ми будемо вводити в Україні російську мову другою державною. Питаю, для чого? Хіба у нас заборонена російська мова? В газетному кіоску навіть у Макарові переважає періодика російською мовою.
З огляду на ситуацію, що склалася в державі, зваживши все, Президент України В.Ющенко видав Указ про дострокове припинення роботи Верховної Ради. Особисто я, як і багато громадян України, підтримую цей важливий Указ.

ВІКТОР ПИСАРЕНКО -пенсіонер:
- Знову пани чубляться, а в бідняків чуби летять. Не можуть затійники вуличних і майданних баталій ніяк зрозуміти, що їх витівки не піднімуть імідж на світовому рівні нашої молодої суверенної держави, а навпаки його знизять.
Обидві сторони не йдуть на уступки одна одній. Кожна прагне якнайшвидше перетягнути канат на свій бік й взяти у свої руки чашу переможця. З цієї метою використовують найрізноманітніші засоби і заходи. Помаранчеві своїм символом перемоги вважають бабу Параску. Чудеса в решті та й годі. Роз'їжджає вона по Києву, як колись бігали по древньому граді шути.
А що буде тоді, якщо коаліціанти своїм символом зроблять бабу Палажку? Думаю, що дуже довго доведеться чекати, поки настане перемир'я між ворогуючими сторонами. Кому потрібні такі витівки з обох боків? Нікому. Тож чи не краще якнайшвидше всім сісти за стіл переговорів і негайно припинити усю оту вакханалію.
Народ наш терплячий, але йому уже набридли витівки можновладців. Якщо вони й надалі будуть продовжуватися, то він буде змушений стати у весь зріст і на весь голос сказати впевнено і грізно: „Годі над нами знущатися". Тож одумайтеся і помисліть на свіжу голову над тим, чим швидше відшукаєте між собою взаєморозуміння, тим краще буде для вас і народу України.
Макарівські вісті